Interjú Lada Szilvia dietetikussal

with Nincs hozzászólás

A dietetikával és a dietetikusokkal kapcsolatban sok tévhit és félinformáció kering az interneten. A nem titkolt céllal, hogy ezeket megszüntessük, Lada Szilvia dietetikussal beszélgettünk, aki a praxisközösség aktív tagja.

Hogyan írnád le pár szóban a dietetikus munkát?

Tulajdonképpen a táplálkozással foglalkozunk, az egészséges és beteg emberek esetén is. Sajnos manapság csak a beteg emberek találkoznak a leggyakrabban dietetikussal, amikor már baj van és szigorú diétára szorulnak. Mi, mint dietetikusok ott vagyunk az egészségmegőrzésben, a prevencióban, a közétkeztetésben, az étlaptervezésben. Tehát több helyen is lehet velünk találkozni. Ez a praxisközösségi munka tette lehetővé, hogy ne csak kórházba kerüléskor találkozzon dietetikussal az ember. Összefoglalva, az egészséges táplálkozással foglalkozunk.

Amennyiben picit konkrétabban nézzük, a praxisközösségben mivel foglalkozol? Hogyan néz ki egy rendelés?

Ez itt inkább prevenciós rendelés. Vannak esetek, mikor a gyermekeket, illetve a szülőket csak az egészségesebb táplálkozás felé szükséges terelni, gyakran keresnek, az idősebb kliensek, akiknek már van betegsége, mint például a cukorbetegség, számukra étrendet javaslunk. Ezen utóbbi esetek azok, akik még nem járnak szakrendelőbe, de már tablettás kezelésre és részletes étrendre van szükségük. Itt az egyéni ízléseket és az esetleges társbetegségeket is figyelembe vesszük. A túlsúly, a magas vérnyomás, olyan dolgok, amik a háziorvos által kiszűrésre kerülnek. Ezek alapján szokták javasolni, hogy hozzánk forduljanak, annak érdekében, hogy egyfajta életmódváltással javíthassanak az egészségükön.

Annak érdekében, hogy az olvasók pontos képet kapjanak a foglalkozásról, oszd meg velünk kérlek, hogy pontosan mi vár itt a hozzád ellátogatókra!

Amikor elkezdtük a pályázatot, kicsit féltem tőle, hogy nem fognak hozzám jönni. Mégis nagyon sok pozitív élményben volt részem. Első alkalommal, amikor találkoznak velem, átbeszéljük az egész menetét, hogy mi is fog itt történni.

Először egy tápláltsági állapotfelmérést és testanalízist végzünk. Ez utóbbi magában foglalja a súlymérést, izom és zsírszázalék mérést. Majd átnézésre kerülnek a háziorvosok által elkészített alapállapot felmérők, melyből pontos képet kapok az állapotukról. Utána a kliensek megkapják a javaslatot, hogy pontosan mit és hogy kellene csinálni. Ezt még ellenőrizzük is, mert részletes táplálkozási naplót hoznak a hozzám látogatók a második alkalommal. Ebben a legérdekesebb, hogy ezt mindenki nagyon ügyesen csinálja. Végül, amikor már a kontrollvizsgálatra jönnek, három hónap múlva, mindenki azt tapasztalja, hogy változásokon ment keresztül. Csökkent a súly, emelkedett az izomtömeg, csökkent a zsírtömeg. A legjobb visszajelzés, hogy még a harmadik alkalom után is visszajönnek, és ismételt időpontot kérnek, csak hogy ellenőrizzék, továbbra is jól csinálják-e még az életmódváltást illetve a megkezdett étrendet és terápiát.

Gondolom betegség nélkül is fel lehet keresni téged, vagy talán még javasolt is?

Így van! Amennyiben nincs semmilyen diagnózisa, betegsége, de érzi, hogy rendszertelenül étkezik, stresszes életmódot folytat, nem sportol, nem mozog, de mégis életmódváltást szeretne, akkor prevenció jelleggel tudok tanácsokat adni. Három – négy hónap alatt el is lehet oda jutni, hogy a kliens teljes életmódváltásba csap át.

A médiában az elmúlt hetekben igen komoly botrány söpört végig egy dietetikai guru kapcsán. Szakmai meglátásod alapján, mit tanácsolnál a leendő klienseknek, mennyire érdemes odafigyelni az ilyen véleményvezérek meglátásaira?

Nagyon nagy tárháza van a médiának. Én ilyenkor mindig el szoktam mondani, hogy két dolog van, amihez mindenki ért. Ez a foci és a táplálkozás. Nagyon sokan mégsem fociznak, nem képzett edzők, és nem végeztek az egészségtudományi főiskola dietetika szakán. Azt tudnám tanácsolni, hogy próbáljunk meg mindig szakembert keresni az adott témában. Egy egészségügyi probléma, betegség megjelenésekor az első, hogy a legkönnyebben elérhető szakemberhez fordulunk és ez általában a háziorvosunk. Ezután ha szükséges egyéb szakorvoshoz tud irányítani és a megfelelő szakembert tudja ajánlani a problémánkra.

Az internet világára visszatérve nagyon jó dolog, hogy a hiteles szakembereknek van érvényes működési engedélyük és ezt bárki bármikor ellenőrizheti is.

Nálunk a praxisközösségben együtt dolgozik a háziorvos, az asszisztens, a gyógytornász, a dietetikus. Csapatmunkában, tényleges szakemberektől, helytálló információkat kapnak az emberek. Egy ilyen komoly témában, mint az egészség, ez csak így van rendjén.

A közeli és távoli jövőben mire lehet számítani dietetikai fronton a praxisközösségtől?

Iskolákban, egészségnapok, egészségheteken, az idősek klubjában, mind a mozgás, mind a táplálkozás terén, biztosan lehet még számítani foglalkozásokra.

Iskolát és idős klubot is említettél. Így tehát ha jól értem korban sem nagyon korlátozódik az, hogy kik fordulhatnak hozzád.

Persze, hiszen születésünktől fogva táplálkozunk. A csecsemőknél, hogy a hozzátáplálás megfelelően történjen, szükséges a szaktudás. Ahogy mondtam is már korábban, nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy dietetikust keressünk fel. Iskolás korban is fontos, a szervezet fejlődésének érdekében, a helyes táplálkozás. Mi abban tudunk segíteni, hogy kinek, milyen korban, milyen állapot mellett, mire van szüksége.

Léteznek általános tanácsok a szakmában?

Természetesen van egy általános tanács, de emellett a dietetikusok folyamatosan követik a friss vizsgálatokat és eredményeket. A lakosságot is szinte folyamatosan interjúztatják, a NÉBIH folyamatosan végez felméréseket, amikből sajnos az derül ki, hogy Magyarországon egyre több a túlsúlyos felnőtt és gyermek is. Emellett szintén ezekből a kutatásokból derült ki az is, hogy sok az egy főre jutó sófogyasztás. A programokat tehát, mint a STOP SÓ, vagy az új közétkeztetési rendelet, mind az ilyen felmérések előzték meg. Válaszolva tehát a kérdésre, az általános tanácsok is időről időre frissülnek, illetve bővülnek, mert a kutatások alapján tudunk csak nyilatkozni.

Némileg a fogyasztás témájánál maradva. Milyen szintű idő, energia és anyagi ráfordítást jelenet a dietetikus meglátogatása a kliensek részéről?

Körülbelül 40 perces konzultációkat szoktunk tartani, de persze ez attól is függ, hogy mennyi kérdése van az illetőnek, illetve hogy prevenció/egészségmegőrzés vagy már egy fennálló betegségre fókuszálunk. Van, hogy már kész listával jönnek, sok-sok kérdéssel, akkor természetesen hosszabb a beszélgetés, vagy több alkalommal is konzultálunk. A foglalkozások után is fogjuk valamennyire a kliensek kezét, de java részt maguknak kell kitaposni az utat.

Az anyagi részét érintve. A praxisközösség a konzultációkat térítésmentesen biztosítja. Ilyesmihez leginkább magánrendeléseken lehet hozzájutni, az pedig, mint tudjuk nem éppen olcsó. Ez azért van így, mert mi egy olyan tudástárat adunk át, amit éveken keresztül tanultunk.

A másik része, hogy vannak termékek, amik valóban drágák. Gondolok itt arra a bizonyos termékcsoportra, aminek a véleményvezéréről korábban beszéltünk. Ehhez tudni kell, hogy a diéta igazából nem drága. Nem drága, mert léteznek azok a termékek, amik olcsók és ugyanazzal a beltartalommal rendelkeznek. Mi dietetikusok abban is tudunk segíteni, hogy az emberek halljanak azokról a termékekről, amik mondjuk negyedannyiba kerülnek, mint a másik, csak azért, mert nincs rajta egy bizonyos logó. Nem is muszáj boltba menni, mert azt is eláruljuk, hogy ami a kertben terem, azt hogy lehet úgy elkészíteni, hogy egészséges legyen. Árban valószínűleg még olcsóbbra is jön ki így.

Érintőlegesen beszéltünk a magyar nép étkezési szokásairól is. Nagyon eltér a mi étrendünk a nyugati vagy a délebbi országokétól?

Teljesen más egy mediterrán diéta és más a mi megszokott étkezésünk. A fűszerezés, a zsír és húsfogyasztás is más. Nálunk sajnos nagyon kevés a hal és a zöldségfogyasztás a mediterrán országokhoz képest. Az ajánlásokban és a közétkeztetési rendeletben is benne van, hogy hetente ajánlatos halat, illetve alternatív gabonát adni és meg van határozva a minimálisan adandó zöldség mennyisége is. Ezek a döntések azért születtek meg, hogy ezzel is javítsanak az egészségi állapotunkon.

Az interjú végére így már csak az maradt, hogy azt áruljuk el az emberek, hogy hol, mikor és hogyan találkozhatnak veled.

Háziorvosi „beutalóval” és időpont egyeztetéssel lehet konzultációt kérni, általában a délutáni órákban. A kontroll időpontokat pedig személyesen mindig előre megbeszéljük a klienssel.

Az interjú az „Alapellátási Prevenciós Többletszolgáltatások Sándorfalva, Szatymaz, Dóc Településeken” című EFOP-1.8.2-17-2017-00046 kódszámú pályázat keretein készült.

Mondja el véleményét